Kasa Bilgisayarımı Topladım

Epey uzak kaldım siteden fakat paylaşımlarım genelde yarar getirecek türden olduğu için içerikte fazla giremiyorum. Geçtiğimiz günlerde size molex fişli fanların hız düşürme durumunu yazmıştım. Orada sözünü ettiğim kasayı nasıl topladığımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Toplama bilgisayar yapacak arkadaşlara katkıda bulunması açısından yararlı olacağını düşünüyorum.

İlk olarak söylemek gerekirse donanımların beni uzun süre idare etmesi gerekiyordu bu yüzden ileride yükseltmelere gidebilmek bakımından ve kasaların, dizüstü bilgisayarlara göre daha iyi performans göstermesinden, ayrıca ısınma sorunlarıyla karşılaşmama açısından kasa toplamak en doğrusuydu. Zaten son zamanlarda gelişen teknoloji sayesinde laptop taşıyan kişi sayısı o kadar da fazla değil. Elimdeki olan laptobu bile masaüstü bilgisayar gibi kullanırken yeniden laptop almak istemedim. Laptoplar kapalı kutu olduklarından disk ve ram haricinde yükseltme yapmak mümkün olmuyor.

amd fx 6300 black edition

İşlemci ile başlayalım, daha önce hiç kullanmadığım AMD üretimi bir işlemci almayı düşünüyordum. Uzun fiyat takipleri ve performans araştırmaları sonucunda Amd FX-6300 3.5GHz Soket AM3+ işlemci de karar verdim. Amd seçmemin sebebi bu özelliklerde bir Intel işlemci 3 katı fiyatında olması, bunun yanında Amd performansını da merak ediyordum. Ayrıca herhangi bir overclock işleminde FX-6300 performansından çok söz ettiriyor, oyunlarda Amd işlemciler öne çıkıyordu. Black Edition olması işlemcinin overclock işlemine yatkınlığını gösteriyor.

MSI 970A-G43 Amd 970 2133MHz(OC) DDR3 Soket AM3+ ATX Anakart

Sonrasında tabiki Amd AM3+ soketine uyumlu bir anakart seçmeye sıra geldi. Anakart seçerken göz önünde bulundurduğum şeylerden bir kaçını sıralamak gerekirse USB 3.0 desteği, SDD diskler için SATA 6Gb/s desteği, kolay arayüze sahip BIOS olması güzel olurdu. İlk başlardan GIGABYTE anakartlar üzerinde yoğunlaştım fakat sonradan kuzey köprülerinden aşırı ısınma olmasından dolayı MSI bir anakart tercih etmek daha doğru olacaktı. Daha önce MSI anakart kullanmıştım, performans açısından bir kusurunu görmedim bu yüzden MSI 970A-G43 Amd 970 2133MHz(OC) DDR3 Soket AM3+ ATX Anakart aldım. Kasa için harici USB 3.0 desteği mevcut, bunun yanında 2 tane kasa fanı takabiliyor bir tanesini PWM ile biostan kontrol edebiliyorsunuz. İşlemci fanı içinden biosta bir çok hız seçeneği mevcut. Sıcaklığa göre tam performansta çalışmasını diğer durumlarda sessiz olması için en düşük seyiye getirebiliyorsunuz. İşlemci ve SSD içinde uygun olduğu için bu anakartı tercih ettim.

Sapphire Amd Radeon R7 265 DUAL-X 2GB 256Bit GDDR5 (DX12) PCI-E 3.0 Ekran Kartı

Gelelim diğer önemli parçalardan biri olan ekran kartına, benim isteklerimi karşılaması açısından ileriye dönük bir ekran kartı almak en iyisi olacaktı. Bunun için en az 2 GB belleğe sahip, aynı zamanda 256 Bit GDDR5 özelliklerini bir arada barındıran bir kart seçmek istedim. Geçmişte GeForce kullanmıştım, fakat bu defa sistem Amd olacağından aynı marka chipset içeren bir ekran kartı edinmek daha mantıklı olacağından tüm bu özellikleri üzeride taşıyan Sapphire Amd Radeon R7 265 DUAL-X 2GB 256Bit GDDR5 (DX12) PCI-E 3.0 Ekran Kartını aldım. Ekran kartının sadece özellikleri güzel değil parası da bir o kadar güzel kasa içerisindeki en pahalı parça :)
Fakat bazı kişiler bu daha hiç bir şey değil der diyeceklerini bildiğimden burada az imkanla güzel bir kasa toplamayı amaç edindiğimi belirtmeliyim.

Kingston HyperX Fury Red 8GB 1600MHz DDR3 Ram

Ara belleği oluşturacak parça olan ram de önemli parçalardan biri fakat bu sistemi toplamam da tetikleyici olan tek şey varsa oda ram fiyatının beni cezbetmiş olmasıdır. Öyle ki uzun takiplerim sonucunda bu kasayı topladım. Başta bakıldığında böyle bir donanıma 8 GB ram yeter gibi görülüyor eminim herkeste öyle düşünecektir fakat ben ram fiyatları da uygun olunca 2×8 GB yaptım ki sistem soluksuz kalmasın. :) Kasaya dahil olan Kingston HyperX Fury Red 8GB 1600MHz DDR3 Ram aynı zamanda soğutuculu olup iki tane alarak doping kattım.

Sandisk SSD Plus 240GB 520MB-350MB/s Sata3 2.5" SSD

Böyle bir sisteme SDD almadan hiç bir şeyden performans göremeyeceğiniz aşikar, en az 240 GB kapasiteli bir disk almayı düşünüyordum bu yüzden fiyatı yine minimum tutarak Sandisk SSD Plus 240GB 520MB-350MB/s Sata3 2.5″ SSD önemli olan okuma hızı olduğundan yazma hızını arka plana attım 520MB/s yazma hızı oldukça yeterli görünüyor.

XILENCE +80 800 Watt

Sistemin güç kapasitesini karşılaması açısından elimdeki XILENCE +80 800 Watt yeterli olacak gibi görünüyordu.

cooler master cm 690 ii

Elimdeki tüm bu parçaları geniş ve bir o kadar da kullanışlı bir kasada toplamak güzel olurdu, bu yüzden iş yerimdeki bir arkadaştan Cooler Master CM 690 II modelini ikinci el olarak satın aldım. Kasa kullanılabilirlik ve genişlik açısından çok güzel, zaten kule tipi kasa olmasından da tahmin edilebiliyor.

Cooler-Master-Hyper-612S

Son olarak söylemek isterim ki Amd işlemciler bilindiği gibi Intel işlemcilere göre daha fazla ısınıyor, bundan yola çıkarak işlemciyi de fazla yormadan İstanbul da denk gelmesi üzerine kule tipi işlemci soğutucu aldım. 6 bakır boru üzerine sıralanmış alüminyum plakalar ve 14 cm fanı ile Cooler Master Hyper 612S işlemci soğutucu, boşta 15 yükte ise 45 derecede oldukça güzel ve sessiz bir fan tercihi oldu. Fanın sürekli tam hızda çalışmaması için biostan ayar yapmak gerekiyor zaten en düşük seviye de bile işlemciyi 15 derecede tutmaya yetiyor. Böyle bir soğutucu alırken kasaya uyuması açısından boyutlarını iyi araştırmalısınız.

Saatinde geç olmasından dolayı biraz acele oldu parçaların fiyatlarını önümüzdeki günlerde ekleyeceğim. Sormak istediğiniz veya takıldığınız bir yer olabilirse yorum yaparak sorabilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir