Merhabalar, gündemimizin en çok sorulan sorularından biri olan akıllı telefonlar neden ısınır sorusuna ilişkin yaklaşık bir yıl öncesine kadar bir yazı yazmıştım. Yazı altında bir çok soru geldi fakat soruların cevabı dikkatlice okunduğunda aslında yazı içinde mevcut. Öncelikle yazıyı okumaktan kaçınıp sormak yerine okuyan bireyler olsak daha hoş olur. Bazı telefon modellerinde ısınma sorunları kronik olabiliyor. Yani bunlar fabrika çıkışından kaynaklı küçük hatalar veya yazılımsal eksiklikler yüzünden kaynaklanabiliyor.
Gelelim başlığımızda yazdığımız konuya, telefon ısınmasını nasıl ölçebiliriz? Bunun için aslında çok bilinen bir program mevcut, bu program hem bilgisayarlarda hemde telefonlarda kullanılabiliyor. Ücretsiz olarak yayınlanan program içerisinde telefonun bir çok özelliklerini görmeniz mümkün kılınmış. İlk açılışta girişinde program ekranında hangi özellikleri kullanmak istediğinizi soruyor. Benim tavsiyem ise Sensors haricinde hepsini kullanabilirsiniz. Çünkü Sensors kısmın telefon içinde G Sensörün ne şekilde hangi düzlemde hareket ettiğini gösteriyor. Telefonunuz sürekli hareket halinde olacağından bu özellik şarj konusunda arka planda küçükte olsa farklılıklar gösterebilir.
CPU-Z programı sadece sıcaklık ölçmeye değil, bir çok işlevi görüntülemek için yapılmış özellikler içeriyor. İlk giriş ana sayfasında SOC sekmesi yer alıyor. Bu sekmede telefonunuzun kaç çekirdekli olduğunu, hangi işlemciyi kullandığını, işlemci mimarisini, kaç megahertz (MHz) işlem yaptığını ve işlemci kullanım yüzdesini gösterdiğini göreceksiniz.
İkinci sekmemizde System bunuluyor, bu sayfada telefon modelini, android versiyonunu, kaç inç ekrana sahip olduğunu, ekran çözünürlüğünü, piksel başına düşen PPI değerini, kaç mb ram kapasitesine sahip olduğunu, kullanılan ram yüzdesini, telefon hafızasını, ne kadar alan kaldığını ve telefon root edilmiş mi edilmemiş mi bunu görebilirsiniz.
Bir diğer sekmemiz ise Battery sekmesi, bu sekme bataryanızın durumunu, yüzde kaç dolu olduğunu, şarj olup olmadığını,hangi batarya teknolojisini kulladığını, batarya sıcaklığını, batarya voltajını ve kaç mAh batarya kapasitesine sahip olduğunu görebilirsiniz. Bu sekmede önemli olan nokta batarya sıcaklığınızdır, şarj olurken batarya ısınır. Şarjda iken telefon ile oyun oynadığınızda veya internete girdiğinizde sıcaklığın arttığını göreceksiniz. Mobil internet kullanırken sıcaklık daha fazla olur buna dikkat etmenizi tavsiye ederim.
Geldik asıl merak edilen noktaya, bu sekmemizde tek özellik göreceksiniz. Thermal sekmesinde sadece işlemci sıcaklığı görülmektedir. Gördüğünüz sıcaklık kesinlikle dışa yansıyan değil işlemcinin iç sıcaklığıdır. Bu sıcaklığın aşırı oyun oynandığında %55-60 olduğunu görebilirsiniz. Bu sıcaklık telefonun dış ortamına taşınmaz fakat telefon bu sıcaklığa ulaştığında sizin hissetmenizi sağlar.
Peki ne zaman telefon sıcaklığı kritik seviyeye ulaşır?
Telefon sıcaklığı için her model ve markada üretimden kaynaklı üst değerler değişebilir fakat, benim tavsiyem %60 ı geçtiğinde kritikleşme başlayacaktır. Örnek olarak resimlerini verdiğim cihaz Samsung Galaxy S4 özelliklerini içerir. Değerler orta derecede görüntüler alınmıştır, daha yüksek sıcaklıklarda çalışması normaldir. Fakat Samsung Galaxy S4 %60 sıcaklığa rahatlıkla ulaşabilmektedir, bu sıcaklıktan sonra hissedilen derecede ısınır. Zaten ekranda donmalar başlar, yani telefon ısındığını sadece sıcaklık ile değil işlevsel olarakta farkettirebilir.
Thermal’a gelince no thermal data yazıyor