Gelişen teknolojiyle yüksek donanımlara sahip, büyük ekranlı çok özellikli akıllı telefonlar piyasaya tamamen hakim oldu diyebiliriz. Her yeni çıkan modelin ardından sonraki modelinin sözü geçmeye başlıyor, hızla gelişen özelliklere yetişmeye çalışan teknoloji tutkunları da zorlanıyor eminim. Eskiden bilgisayarda bulamadığımız özellikleri günümüz çağında her telefonda görmek mümkün. Bilgisayarın işlemcisi, belleği ve ekran kartı iyi olsun diye dikkat ederken şimdi yerini son teknoloji telefonlar aldı. 8 çekirdekli 2.4 GHz işlemcili, 8 GB bellekli telefonlara rastlamak mümkün. Bu teknoloji gelişiminde ki yarış durmaksızın ilerleyerek devam ediyor. Telefon neden ısınır gelin hep birlikte bir kaç başlıkla inceleyelim.
Akıllı cep telefonum neden ısınıyor?
Akıllı cep telefonunun ısınmasının nedeni aslında akıllı olmasından kaynaklanıyor, bunları sırayla yazımda ele alacağım.
Mobil veri açıyorum 3G ile internete bağlanıyorum, fakat telefonum çok ısınıyor. Neden?
Bunun nedeni mobil ağ üzerinden data trafiği, mobil veriyi açıp internette sörf yapmaya başladığınızda, Facebook’ta dolaşmaya başladığınızda aynı zamanda Whatsapp üzerinden yazışıp Swarm üzerinde yer bildirimleri geldiğinde bu normal bir ısınma. Ne kadar çok mobil ağ üzerinde veri transferi olursa telefonunuz o kadar çok ısınacaktır. Yani siz mobil veri hizmetini aktif ettiğiniz andan itibaren ağ yoğun bir trafiğe girecek, Facebook bildirimleri gelecek, Whatsapp’tan yazılanlar gelecek, Swarm yer bildirimleri gelecek, mail bildirimleri gelecek. Kısacası internet üzerinden mobil veri alışverişi yapan her uygulama telefonun bir kat daha ağ trafiğini arttıracağı için o kadar daha çok ısınacaktır. Wireless telefonun daha az ısınmasını sağlar, wifi olan yerlerden mümkün olduğu kadar kablosuz ağı kullanmayı tercih edin. Böylece şarjınız daha fazla gidecektir. Tüm bunlarla birlikte işlemci ve ram gibi donanımlar da yük altına girdiği için bataryadan daha çok enerjiye ihtiyaç duyar ve batarya kısmı ile donanım kısmı da ısınır. Mobil veri hizmetinde şarjınız bu nedenlerden dolayı daha hızlı azalır.
Oyun oynarken telefonum neden çok ısınıyor?
Oyun oynamaya başladığınızda uygulamanın açılmasıyla hemen işlemci, ram ve ekran kartı kendini oyuna göre yormaya başlayacaktır. Özellikle ekran kartı oyunlarda çok ısınmaya sebep olur, bunun nedeni oyun içindeki grafik ve efektlerdir. Ne kadar gerçeğe yakın grafik ve efekt kullanılırsa ekran kartı o görüntüyü ekrana yansıtmak için daha fazla yorulduğundan telefon ısınır. Tüm bunlarla birlikte ihtiyacı olan enerji için bataryaya yüklenir böylece bataryada ısınan donanımla birlikte daha çok ısı ortaya çıkartır. Ayrıca oynadığınız oyun online olması gerekiyorsa, mobil veri ile oyunda online olmak yine ısınmaya, bununla birlikte şarjın daha hızlı azalmasına sebep olur. Oyunlarda online olmanız gerekiyorsa mevcutsa wifi ağını kullanın, mobil veri ile aynı anda oyun oynamak donanımların bataryanıza düşman gibi bakmasıdır.
Şarjdayken telefonum neden ısınıyor?
Şarjda olan telefon kendini toparlaması için dinlenmeye bırakılmış bir varlık gibidir. Eğer siz şarjdayken telefonla oyun oynar veya mobil veri üzerinden internete bağlanırsanız telefonunuz önceki sebeplerden daha hızlı ve daha çok ısınır. Bunun sebebi gerilim ile dolması için bırakılan bataryanın, dinlenmesine izin vermeden bataryanın tekrar tekrar yorulması demektir. Aynı anda hem şarj olup hem de şarjın düşmesi telefonun ısınmasına neden olur. Bunun bir diğer sebebi ise telefon şarj olurken hiç bir şey yapmasanız bile enerjiyle yüklendiğinden zaten ısınmasıdır. Şarj olan her batarya ısınır, birde siz buna mobil veri veya oyunu eklerseniz donanımlarla birlikte tüm telefon aksamı ısınmaya başlar. Böyle durumlarda telefonun yeniden başlaması, açılıp kapanması gibi durumlar görülür.
Isınınca neden telefonum kapanıyor?
Eğer bir akıllı telefon kullanıcısıysanız, telefonunuzu akıllı kullanmalısınız. Isınan her elektronik parçanın ömrü azalır bunu da belirtmek isterim. Telefonda bir elektronik kart ve küçük çip entegrelerden oluşur. İşlemci, ram, ekran kartı, dahili bellek bunların hepsi birer entegredir. Aşırı ısınma gibi durumlarda akıllı telefonlar sistemsel olarak programlandıkları için telefona zarar gelmesin diye belirli bir ısının üstünde kendi kendine kapanabilirler. Aşırı ısınma aynı zamanda telefonların donma ve kasma durumunun daha kısa sürede ortaya çıkmasına neden olur. Çünkü ısınmaya bağlı içindeki elektronik aksam zamanla yorulur, batarya ömrü azalır ve işlemini tam anlamıyla yerine getiremez.
Özetle mobil veriyi kullanmadığınız zamanlarda kapatmanız, hem şarjınızın hem de telefonunuzun ömrünü uzatır. Kablosuz ağ akıllı cep telefonlarının dostudur, aynı zamanda şarj ömrünü de uzatır. Telefon şarjdayken oyun oynamaktan ve mobil veriyi kullanmaktan kaçının, böylece telefonunuzun sağlığını koruyun. Söylentilerde duymuşsunuzdur, telefonunuzu uçak modunda şarj ederseniz daha hızlı şarj olur. Bu söylentinin açıklaması, uçak modunda hat üzerinde bir sinyal alışverişi olmadığından bataryayı yormadan şarj olmasıdır. Bilirsiniz ki eskiden telefonlar kapatılıp şarj edilirdi, bu iki durum aynı yere çıkmaktadır.
Birde ekran parlaklığını dış ortam ışığına göre ayarlarsanız, şarj ömrünüz daha uzun olacaktır.
Umarım açıklayıcı olmuştur, sorularınız varsa konu altında sorabilirsiniz. Sorularınız da lütfen telefon marka modelini yazarsanız daha rahat yardımcı olma şansım olur.
Babamın telefonu xiaomi redmi note 6 pro.Oyun felan oynamiyor genelde internette takilir.Babam’ın telefonu ısındığında kapanıyormuş.neden böyle oluyor ve nasıl düzeltebiliriz
Samsung j3 pro 2017 cihazın 1.4 Ghz dört çekirdekli işlemcisi ve 2 gb ram kapasitesi özellikleri günümüz uygulamalarına göre biraz düşük var aşırı yoran oyun ve uygulamalarda veya ısınma durumunda bunu yapabilir. Normal durumda yapıyorsa servise gönderiniz.