Son zamanlarda yine ortaya çıkan facebook virüslerinin bulaşmasının nasıl olduğunu açıklamayı uygun gördüm. Bunun asıl amacı facebook üzerinden para kazanan kişilerin kullanıcı havuzuna yeni kullanıcı çekmek. Bazen görürsünüz ücret karçılığında facebook sayfanıza kullanıcı veya profilinize abonelik gönderirler. Bunu yapan kişilerin bu kullanıcıları para karşılığı yaydıkları dosya ile uygulama içinde dahil ettikleri yeni kullanıcılar sayesinde havuzları yüksek kişilere ulaşır. Sonrasında bu havuzdaki kişileri sayfa veya profiline kullanıcı çektirmek isteyenlere para karşılığında satarlar. Örneğin; 10.000 sayfa beğenisi veya abone için 20 TL ücret alırlar ve bu havuzdan kullanıcıları size gönderirler. Bu havuza giren kullanıcılar bundan habersiz sayfa ve profillere abone olurlar.
Çoğu kişi bundan şikayetçi fakat aslında bu durumu farkında olmadan da olsa kendi elinizle siz yapıyorsunuz. Nasıl mı?
Aşağıdaki linki yaymak isteyen kişi facebookta bir kere paylaştıktan sonra herkes merak ederek tıklar ve zincire katılırlar.
Arkadaşınız yukarıdaki gibi bir gönderi paylaştı, aynı zamanda arkadaşlarını bu gönderiye etiketledi. Nasıl mı?
Yukarıdaki linke tıkladıktan sonra aşağıdaki gibi bir dosya bilgisayarınıza iner.
Dosya indiğinde google chrome tarayıcısında yukarıdaki gibi görünür.
İndirilen virüs indirilenler dosyası içinde yukarıdaki gibi görünür.
Siz arkadaşınızın sizi etiketlediği bağlantı video sanarak tıkladığınızda, video açılacağını zannedersiniz fakat açtığınızda virüs sizede bulaşır. Sizde kullanıcı havuzuna katılırsınız ve bunun gibi virüs size istediği şeyi yaptırabilir. Daha çok kullanıcı çekmek için aynı bağlantıdan paylaşırsınız, havuza katıldığınız için sizde farkında olmadan virüsü yapanın istediğin sayfaları beğenir, profillere abone olursunuz. Daha farklı olarak habersiz arkadaşlık teklifi yada mesaj gönderebilirsiniz.
Mümkün olduğunca bilmediğiniz bağlantılara ve bağlantıya tıkladığınızda izlemek için flash_player.exe gerekli gibi bağlantılardan inen dosyaları açmayınız. Facebook virüsleri değil, aslında facebook bu olanlardan habersiz. Siz facebook virüsü sansanızda bazıları profilinize bulaşırken bazıları bilgisayarınıza veya tarayıcınıza bulaşır. Yeni profil açmak yetmez, format atmanız bile gerekebilir. Eğer dosya direk bilgisayara bulaşmışsa o bilgisayarda facebook açan herkes aynı duruma katılır.
Bundan kurtulma yolunun nasıl olduğu hakkında bilgi sahibi olmak için aynı duruma maruz kalmak gerektiğinden bunun için bir çözüm yolu sunamıyorum.
Lütfen dikkatli olalım…