Bilgisayar Toplama Rehberi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Benim kişisel görüşüme göre teknolojinin ana kalbi bilgisayardan geçiyor. Yani düşününce bilgisayar olmasa daha ileri bir teknoloji şimdiki kadar kolay olmazdı. Tüm diğer teknolojik gelişmeler bilgisayar yardımı ile geliştiriliyor. Her gelişme bilgisayarla programlanıp öyle bir gelişme aşamasına geliniyor. Mesela akıllı telefonların programlama kısmı yine bilgisayar üzerinden geliştirilip daha işlevsel hale gelerek akıllı telefon ismini alıyor. İlk piyasaya giren telefonlarda sadece mesaj ve arama durumları vardı. Sonradan 2G durumları ve tarayıcılar eklendi, üstüne kapasitif dokunmatik ekranlar geldi derken son durumları zaten biliyorsunuz. Her neyse konumuz akıllı telefonlar değil burada size bilgisayar toplarken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler vereceğim.

İlk olarak sistemin ana kalbini oluşturacak işlemciden söz edelim. Aklınızda hangi işlemci markasını kullanacağınız oluşturmuş olmanız gerekiyor. Zaten bunun için pekte seçenek yok bilindik iki marka biri Intel diğeri AMD fakat bu işlemcilerde kendi içlerinde çeşitlere sahip. Son olarak piyasaya giren AMD Ryzen serisi ve Intel Core X nesil işlemcileri yer alıyor. Fakat özellik güçlü ve son teknoloji bir Intel işlemci almak gerçekten iyi paralar gerektiriyor. Son nesil Intel Core X serisi işlemcinin üretici fiyatı 1999 dolar olunca buna vergi ve kâr oranları da eklenince deli bir fiyat çıkıyor merak edenleriniz google üzerinden bakabilir. Hangi işlemciyi seçtiğinize karar verdiyseniz bir diğer adıma geçelim. Unutmayın her zaman son sistemi kurmanız gerekmez daha önceki nesil sistemlerde kurabilirsiniz.

Sıra geldi tüm sistemi üzerinde barındıracak olan aslında öneminin bir hayli fazla olduğu ana kart seçimi yapmaya. Burada dikkat etmeniz gereken bir kaç nokta var. İlk olarak seçtiğiniz işlemcinin türüne uygun bir anakart seçmeliniz ve işlemcinin yapısına yakın bir chipsete sahip olması uyumluluk açısından sorun çıkarmaması gerekmektedir. Diyelim ki AMD Ryzen bir işlemci kullanacaksanız soket yapısı AM4 olan Ryzen uyumlu bir anakart seçmelisiniz. Eğer kararınız Intel‘den yana olursa yine aynı şekilde uyumlu anakartı seçmeniz gerek.

Anakart seçerken dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta ise arabellek seçiminiz olacaktır. DDR3 ram bellekler yavaş yavaş geride kalırken yerini DDR4 ram slotları almakta. Eğer DDR4 ram kullanacaksanız slot yapınızda bu ram türüne uygun olması gerekiyor. Fakat fiyatları görünce son sistem için verecek param yok ben DDR3 ile devam etsem daha güzel olur diyebilirsiniz. Ram için benim önerdiğim en az 8 GB tek parça ram almanızdır. Ram MHz özelliklerinin anakart ile uyumlu olması gerekiyor yoksa yüksekte olsa anakart desteklemedikçe sistem bunu kullanmaz.
Anakartınızda üçüncü dikkat etmeniz gereken kısım, yonga seti kullanan SSD harddiskler olacak. Eğer bana saniyede 550 mb okuma hızı yetmez diyorsanız normal SSD disk yerine M2 slot SSD kullanmanız gerekecek bunun içinde anakart özelliklerinizde M2 slot olması gerekiyor. Bu slotu olan anakartlar ve seçeceğiniz okuma hızına bağlı olarak normal bir SSD’nin 3-4 katına kadar daha fazla performans alabilirsiniz. M2 slotu barındıran bir anakart seçtiğinizde otomatik olarak RAM seçiminizin de DDR4 olacağınız göz önünde bulundurmanız da yarar var. Ben ufak bir araştırma sonucunda M2 SDD slotu olan anakartlarda DDR3 bellek slotu görmediğimi belirtmek isterim. Bellek büyüdükçe ve okumaz hız değeri arttıkça M2 SSD fiyatları da artmaktadır.

Sıra geldi en can alıcı noktalardan biri olan ekran kartı seçimine, ekran kartı için çok söylenecek bir söz yok diye düşünüyorum. Olası en alt değerlerinden söz etmem gerekirse günümüzde genel anlamda her şekilde kullanmak istiyorsanız alacağınız ekran kartı en az 2 GB belleğe sahip 256 bitlik GDDR5 olmasını tavsiye ediyorum. Bu tür bir kart genel anlamda her ihtiyacınızı karşılayabilir. Ama marka ve chipset bakımından arada farklılıklar oluyor yani AMD olan bir ekran kartı Nvidia kartlara göre biraz daha uygun fiyatlar içeriyor. Yazıyı yazarken bir bakmak istedim fakat 2 GB 256 Bit ekran kartı şuan piyasa da yok minimum 4 GB 256 Bit ekran kartları mevcut bunların fiyatları da bir hayli fazla siz seçenek olarak 2 GB 128 Bit olan modellere bakabilirsiniz çünkü fiyat kombini olarak anca bu şekilde bir karta sahip olunabilir.

Genel anlamda kasa içinde tüm parçaları topladık kasa içine girecek olan bir tek güç kaynağı kaldı. Bu parçamızı da minimum 600 watt 80+ psu olarak öneriyorum. Dikkat edeceğiniz nokta bronze özelliğine sahip yani verimliliği iyi olan aynı zamanda 6 pin olarak harici ekran kartları beslemesi için bulunan kablo yapısı olmalıdır. Zaten çoğu 600 watt güç kaynağında bu kablo yapısı mevcut olacağını tahmin ediyorum. Power supply alırken çok ucuza kaçmanızı ve bilinmedik markaları almanızı tavsiye etmem sisteminiz için sorun çıkarması ve fanı çok ses yapması gibi sonradan meydana gelecek dezavantajları olabilir.

Bilgisayar için gerekli olan tüm parçaları işledik şuan çalışmaması için hiç bir etken yok ama yine de bir kasa içine koysak fena olmaz diye düşünüyorum :)
Kasa için dikkat etmeniz gereken ufakta olsa bir kaç nokta var. Bunlardan ilki güç kaynağının konumu benim görüşüme göre kasanın alt kısmında olmalı. Diğer önemli etken ise kasanın boyutu ile alakalı, niye diye düşünecek olursanız. Ekran kartınız eğer uzun bir yapıya sahip olursa kasa içince boy olarak büyük gelebilir. İleri de yapacağınız sistem yükseltmelerinde de kullanmanız açısından iç yapısı uzun ekran kartlarına uygun aynı zamanda kule tipi işlemci soğutucularını montajlamak açısından geniş olmalı. AMD işlemciler Intel işlemcilere göre daha fazla ısındığı için stok fan durumu çok ses yapabiliyor. O yüzden AMD kullanıp sessiz ve güzel bir soğutma için kule tipi soğutucu çok güzel bir çözüm oluyor. Derseniz ki ben kule tipi işlemci soğutucu hiç kullanmam su soğutmalı sistem toplarım, o zaman diyeceğim bir söz yok ama sıvı soğutma fiyatları içinde bir artış durumu mevcut. Her parçayı rahatça montajlamak açısından kasa yapısının içi geniş ve en yüksekliği yeterli derece de bir seçim olması gerekiyor. Önden hava emişi ve arkadan havayı dışarı atmak için egzoz fanı kısmı olması kasa içinde ki havanın dolaşımı açısından avantaj sağlayacaktır. Tavsiyem her yerinde fanı var diye kasalara kanmayınız aşırı fan sesten başka bir işe yaramıyor. Önden havayı çekip arkadan atacak iki fan olduğunda yeterli olacaktır.

Sistemin tıkır tıkır işlemesi açısından gerekli tüm parçaları yukarıda belirttim umarım bilgisayar toplarken dikkat edilmesi gereken durumlar anlaşılmıştır. Anlaşılmayan kısımları yorum olarak belirtebilirsiniz. Tek ricam örnek oyunu kaç fps oynarım veya bu oyunu kaldırır mı gibi sorulardan kaçınmanız. Bunlara cevap vermek testlerle başarılı olur, onun için bence yüzlerce video mevcuttur. Benim burada ki amacım bilgisayar toplamak için genelde olsa bilgi sahibi olmanızdır.
DVD-Rom ve kart okuyucu gibi ön panel için gerek duyduğunuz parçalar olursa bunları da kasa içine ekleyebilirsiniz. Ayrıcı büyük bir kapasite için 2 TB gibi mekanik bir harddisk gerekebilir.
Aynı şehirde olduğum kişiler parçalarını temin ettikten sonra kasalarını toplamak için bana yaziverdik.com facebook sayfası üzerinden yazabilirler.
Genel sorularınızı yorum olarak bekliyorum.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir