Son zamanlarda Xperia ailesine yeni katılanlardan biri olan Sony Xperia SP serisini devam ettiren tasarım çizgisiyle kullanıcıların kullanımına sunuldu. Genel anlamda diğer Xperia cihazlar ile benzer yapıda olan cihazın ön kısmında ekran haricinde hiç tuş bulunmuyor. Ekran kasaya iyi konumlandırılmış durumda kenar hatları ince tutulan model görsellik bakımından ön plana çıkıyor. Ön kısımda fiziksel tuşlar yerini ekranda konumlanan sanal tuşlara bırakmış durumda. Fakat yinede ön alt kısımda tuş sığabilecek kadar bir alan bulunuyor. Buranın hemen altında Sony Xperia SP’nin durumlarına göre değişen led ışıkları bulunuyor.
4.6 inç TFT kapasitif dokunmatik ekran kullanan modelin ekranı 16 milyon renk çıkışına sahip. Ayrıca ekran 720×1280 çözünürlüğü ile HD görüntü verebiliyor. Adreno 320 grafik işlemcisi yaşıyan modelde başına 319 ppi yoğunluk düşüyor, ekran Corning Gorilla Glass teknolojisi ile korunuyor. Sony Mobile BRAVIA Engine 2 özelliği sayesinde yüksek kalitede HD görüntü veriyor.
Sony Xperia SP’nin ana üssünü 1.7 GHz Krait çift çekirdekli Qualcomm MSM8960T Snapdragon işlemci oluşturuyor. İşlemci çekirdek olarak düşük tutulmuş fakat bu fark daha yüksek hızda bir işlemci ile kapatılmış gibi görünüyor. Isınma açısından da daha sağlıklı olan bu işlemci yeterli derecede çözümler üretebilir. Ana merkeze ise 1 GB ram destek veriyor, böylece iki yönden performans sağlanmış oluyor.
8 Megapiksel ana kamera entegre edilmiş olan model 3264×2448 piksel çözünürlükte fotoğraf ve 1080p Full HD video kaydı yapabilen kamerası otomatik odaklama ve led flaş ile destekleniyor.
Android 4.1 Jelly Bean işletim sistemi kullanan Sony Xperia SP, ikincil olarak VGA kameraya da sahip.
155g ağırlığında olan cihaz 130.6×67.1×10 mm boyutlarında 2370 mAh batarya kullanıyor, bu güç ile 19 saate kadar konuşma süresi ve 724 saate kadar ise bekleme süresi sunuyor bunlar oldukça yüksek rakkamlar.
Son olarak 8 GB dahili hafızası olan model micro sd kart desteği sayesinde 32 GB gibi yüksek kapasiteye ulaşıyor.