Quadcopter Modelleri ve Kısaca Bilgiler

Uzun zamandır hastalıktı, iş sebebiyle olan yoğunluk ve yorgunluktan doğan sebeplerden bir yazı yazamadım fakat bu zaman zarfında tabi ki yine boş durmadım. Sürekli yeni olan şeylere merakımdan bilgi edinme istediğim hiç bir zaman durmayacak sanırım. Son zamanlarda kendimi Quadcopter(Drone) adı verilen cihazlara kaptırdım. Sürekli çalışması, nasıl toplanır uçurulur gibi konularda bilgi edinirken kolay kumanda edilmeyen uçurması ve kullanması zor olduğunu anladım. Böyle ilerlerken kendimi bir Quadcopter simülatörünü indirirken buldum. Telefonda bile bunu denerken ne kadar zor bir hakimiyeti olduğunu anladım. Araştırma yaparken sürekli gördüğüm iki Frame(Quadcopter Şasisi) üzerine yoğunlaştım.
Bunlardan biri küçük ve hız için kullanılan ZMR250, QAV250 Frame üzerine;

zmr250 quadcopter frame

Görüntü itibari ile kendisi küçük, aynı zamanda Carbon Fiber bir yapıdan oluşuyor. Böylece hem hafif, hemde küçük olmasından daha atik uçabiliyor. Temel olarak bir Quadcopter, Frame(Şasi), 4 Brushless Motor(Fırçasız), 4 ESC (Elektronik Hız Kontrolcü), 4 Propeller(Pervane) ve Flight Controller(Uçuş Kontrolcüsü) parçalarından oluşur. Enerji için genelde 3s(11.1v) veya 4s(14.8v) hücreli Lipo pil gerekli, bununla birlikte cihazın kumandadan gelen sinyalleri uçuş kontrolcüsüne iletmesi için kumanda alıcısı olur. Bu sayılanların hepsi uçuş sırasında Quadcopter üzerine olması şarttır. Resimde görülen kamera yanıltmasın o anlık görüntü alabilmek için FPV sistemi olan uçuş sistemlerinde olur. Böylece pilot daha rahat kontrol sağlayabiliyor, hatta yarışlar bile yapılıyor.

Bir diğeri ise asıl toplamayı düşündüğüm F450 Frame;
DJI F450 quadcopter frame

Bu gövde görüleceği üzerine diğerine göre daha büyük bir yapıya sahip, diğeri için gereken bütün malzemeler bunun içinde geçerli oluyor. Sadece ESC, Motor ve Pervane değerleri biraz daha yükseliyor, hal böyle olunca tabi Lipo pilin mAh değerini de yükseltmek gerekiyor ki daha fazla havada kalabilsin. Ayrıca Lipo pilleri şarj etmek için pilin hücre sayısına göre 3s veya 4s uyumlu balanslı şarj aleti olması da şart.

Tüm bunları araştırdım, çalışma mantığını bağlantıların nasıl yapılacağını uçuş kartının ayarları falan derken süreç biraz uzuyor. Asıl süreci uzatacak kısım ise parçaların yurtiçi temininde fazla fiyatlarda olması. Durum böyle olunca ister istemez, Ebay gibi bir site üzerinden daha ucuz alma imkanlarını araştırıyorsunuz. Almaya karar versek bile gelmesi neredeyse 1 ay gibi bir sürede oluyor ama fiyat neredeyse yarıya kadar düşebiliyor. Toplama konusunu ise pek sorun olarak görmüyorum, çünkü Elektrik-Elektronik mezunu olmak bu durumu kurtarıyor.

Araştırmalara devam ederken uçuş deneyimi sahibi olmak açısından kendime oyuncak olarak görülebilecek bir RCX XX6 multicopter aldım. Kamerasız olan bu modele sonradan kamera ilave edilebiliyor.

RCX XX6 quadcopter multicopter

Son olarak söylemeliyim ki Quadcopter kullanmak öyle dışarıdan görüldüğü kadar kolay bir durum değil. Özellikle böyle oyuncak tarzı olanlarda stabil davranma daha az olduğundan dolayı hava tutmak ve aynı zamanda doğru kontrol etmek oldukça zor. Her ne kadar oyuncak gibi görülse de +14 uyarısı içeriyor, yani çocukların oynayacağı türden bir oyuncak değil. İlk kullanımda açık alan ve insan olmayan bir yer olması gerekiyor.

Daha iyi hazır profesyonel Drone’larda bulunuyor, DJI markasının olan bu cihazlar oldukça pahalı. Bunlardan biri olan Inspire 1 Pro, fiyat aralığı ise özelliklerine göre 10.000 ile 15.000 TL  arasında değişiyor.

dji inspire 1 pro quadcopter drone

İleride bir gün Quadcopter toplarsam yine buradan sizinle bilgilerimi paylaşacağım.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir